Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018

Είναι ο Βαρθολομαίος ένα άβουλο πιόνι ;


Εκ της διευθύνσεως

Στην Ουκρανία παίζεται το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο ένα παιχνίδι εξουσίας με την ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας . Είναι σχετικά εύκολο να εξηγήσει κάποιος την πολιτική διάσταση την απόφαση αυτή , του φτάνει να διαβάσει τις δηλώσεις Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα αυτό :

Η Ρωσία θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το  της ανεξαρτησίας της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα.

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση»
, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 Από την άλλη ο ειδικός εκπρόσωπος για θέματα της Ουκρανίας του Στέητ Ντηπάρτεμντ Κερτ Φόλκερ δήλωσε «Ο διαχωρισμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας, θα τονίσει το γεγονός ότι, σε πολιτική διάσταση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε την Ουκρανία».

Όμως η αναγνώριση αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ,που δεν έγινε τυχαία ,έχει και ένα εκκλησιαστικό κομμάτι , που οι οι ειδήμονες της γεωπολιτικής παραβλέπουν και παρουσιάζουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως ένα άβουλο πιόνι στα χέρια πότε του Τράμπ και πότε του Ερντογάν .Μήπως όμως αυτή του η κίνηση είναι μια αμυντική αντίδραση στην εντεινόμενη επιθετικότητα του Πατριαρχείου Μόσχας , που επί παντοκρατορίας Πούτιν έχει ισχυροποιηθεί σε τεράστιο βαθμό και με όχημα το μεγάλο πληθυσμιακά ποίμνιο του, αμφισβητεί ανοιχτά την οικουμενικότητα και τα πρωτεία του Φαναρίου ; Η Μόσχα αρνείται τη συμμετοχή της στις «διορθόδοξες» συνόδους ή συνόδους των «προκαθημένων» των Ορθόδοξων Εκκλησιών και επιπλέον εκβιάζει τους εξαρτημένους  «προκαθημένους»  να την ακολουθήσουν στην αποχή της .

Οι ειδικοί επί των εκκλησιαστικών ( που σίγουρα δεν είμαι εγώ ) βεβαιώνουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα για την πράξη του και πριν βιαστούμε να τον κατηγορήσουμε για αδυναμία ας αναλογιστούμε αν το Ελληνικό κράτος έχει καταφέρει έστω και στο ελάχιστο να τον προστατέψει και να προασπίσει τον θεσμό που συμβολίζει . Η αντιΝατοική ανάλυση που την συμμερίζομαι απόλυτα δεν πρέπει να ξεχνά ούτε και να ωραιοποιεί τον ρόλο της Ρωσίας που πολύ ορθά μεριμνά για τα στρατηγικά της συμφέροντα .

Δυστυχώς οι Άγιοι μας τελείωσαν και αν κάποιοι κόπτονται για την ενότητα της Ορθοδοξίας και την αποφυγή του σχίσματος ας το αποδείξουν με πράξεις και όχι με λόγια ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου